"Vores 23.000 medlemmer får rabat på deres el - det kan du også få"

Brug energien i luften til at opvarme dit hjem (luft-til-luft-varmepumpe)

For rigtige mange hustande er opvarmning af hjemmet en meget stor post på det årlige budget. Derfor kan mange danske hjem opnå en besparelse, hvis den nuværende varmekilde bliver suppleret med en luft-til-luft-varmepumpe. Samtidigt kan luft-til-luft-varmepumper også bruges som primær varmekilde, eksempelvis i sommerhuse og lignende. En luft-til-luft-varmepumpe producerer ganske billig varme, og så er den meget venlig overfor miljøet, da den blot udnytter energien i luften omkring os til at opvarme hjemmet.

Selv når luften omkring os er kold, så indeholder den stadigvæk rigtig meget energi, som vi kan udnytte til blandt andet opvarmning af boligen. For at gøre dette, skal vi bruge nye og moderne luft-til-luft-varmepumpeanlæg, som har vunden stor popularitet de seneste år.

Det kan lyde indviklet, at man skulle omdanne energien i luften udenfor til varme, som vi kan nyde indenfor i stuen. Men faktisk er det mere simpelt end som så. En luft-til-luft-varmepumpe fungerer i høj grad som et omvendt køleskab. Hvor køleskabet fungerer ved at man flytter varmen fra køleskabet ud, så trækker luft-til-luft-varmepumpen modsat den varme som findes i udeluften indenfor i hjemmet.

På trods af at en luft-til-luft-varmepumpe bruger en vis mængde strøm, når den skal holdes kørende, så er det stadigvæk en meget økonomisk opvarmningsform, når systemet sammenlignes med andre former for opvarmning. Det viser sig nemlig, at for hver 1 kWh en luft-til-luft-varmepumpe producerer, så skaber den varme som svarer til 3 kWh. Til sammenligning vil man kun kunne opnå et 1 kWh til 1 kWh varme-forhold med en klassisk el-radiator.

De udgifter man må påregne i forbindelse med installationen af et luft-til-luft-varmepumpeanlæg er ganske lave. Dette betyder at man over en ganske kort årrække (12 til 15 år), kan tjene installationsudgifterne ind igen, hvis man investerer i et kvalitetsanlæg. Dette betyder, at man i årrækken derefter kan nyde ikke blot gratis, men også meget miljøvenlig varme i hjemmet grundet mindskelsen af CO2 udledningen.

Præcist hvor meget man kan regne med at spare ved investering i et luft-til-luft-varmepumpeanlæg, er svært at svare på. Det afhænger blandt andet af ens nuværende varmeregning, hvor godt ens hjem er isoleret, og hvilken type pumpe man vælger. En certificeret leverandør/montør kan dog foretage meget nøjagtige beregninger af dette, inden man vælger et eventuelt anlæg.

En vigtig ting at være opmærksom på er, at det desværre ikke er alle luft-til-luft-varmepumper, der lever op til det lave energiforbrug, som fabrikanterne lover. Vil man derfor være helt sikker på, at det reelle energiforbrug stemmer overens med det lovede, så skal man vælge modeller som bærer GO’energimærket.